AchterHetFornuis


 • Print dit recept Stuur dit recept naar een vriend Opnemen in uw favorieten
  Een perfecte gebraden kip
  Waard om uit te proberen.

  Ingredienten:
  √ 1 scharrelkip van 1-1,5 kg
  √ zout en zwarte peper uit de molen
  √ 3 handen vol verse kruiden (basilicum, peterselie en marjolein) alleen de blaadjes, fijngehakt
  √ 4 eetlepels olijfolie
  √ 1 citroen, doormidden gesneden
  √ 4 laurierblaadjes, in stukjes gescheurd
  √ 2 takjes verse rozemarijn

  Bereiden:
  Verwarm de oven en een braadslee voor op 225°C.

  Was de kip van binnen en van buiten en dep zo droog mogelijk met keukenpapier. Wrijf de buikholte in met zout en pak dan het puntje van het vel op de borstkant. Zorg dat het niet scheurt en trek het voorzichtig naar boven. Wurm met je andere hand het vel los van het borstvlees. Het zit vast met een stukje weefsel en je kunt dat laten zitten en er aan weerskanten langs gaan, of proberen het in het midden door te snijden. Strooi wat zout in de ruimte die je hebt gemaakt en stop er de gehakte kruiden in. Sprenkel er ook een klein beetje olijfolie in.

  Ik vul de kip niet altijd en als ik het doe neem ik meestal citroen, laurier en rozemarijn en dat stop ik in de buikholte. Trek het vel over het borstvlees naar voren zodat er geen ‘bloot’ vlees is.

  Vouw de vleugelpunten naar binnen en bind de kip zo stevig mogelijk op. Voor mij heeft de perfect gebraden kip mals borstvlees en een krokant vel en zijn de bouten gaar als boter. Dus op dit moment snijd ik de bouten 3 of 4 keer in en wrijf ik ze in met wat van het kruidenmengsel. Op die manier kan de hitte direct in het vlees van de bouten doordringen, zodat ze sneller gaar worden. Wrijf met je vingers een beetje olijfolie in het vel van de kip en strooi er zeer royaal zout en peper over.

  Neem de hete braadslee uit de oven en giet er wat olie in. Leg de kip erin met de borst naar beneden en zet de braadslee terug in de oven. Laat de kip 5 minuten bakken en leg het beest op de andere borst. Laat nog 5 minuten bakken en draai de kip om.