Boeken van een wereldwijd kook- en campagnefenomeen.
-
Drie antipasti: grote garnalen in zout, omelet met asperges, gegrilde courgettes
Ingredienten:
GROTE GARNALEN IN ZOUT
√ grote garnalen – 20 (de grootste niet-gekookte die je kunt vinden)
√ grof zeezout – 1 pond
√ olijfolie – 1 dl
√ peper
√ citroen
√ rozemarijn – 1 takje
OMELET MET ASPERGES
√ groene asperges – 1 bos
√ olijfolie – 10 eetlepels
√ prei – 1 kleine
√ eieren – 6
√ parmigiano reggiano – 3 eetlepels geraspte
√ gesnipperde peterselie
√ peper en zout
GEGRILLDE COURGETTES
√ courgettes – 4 of 5 (niet te groot)
√ olijfolie – 5 eetlepels
√ knoflook – 1 teen
√ muntbladeren – 5 verse
√ ansjovisfilets – 3
√ kappertjes – een eetlepel
Bereiden:
GROTE GARNALEN IN ZOUT
√ Maak het zout wat nat, zodat het wat zachter wordt en bedek de bodem van een ovenschotel met de helft van het zout.
√ Doe de olijfolie in een bakje en doe er wat schijfjes citroen, een tak rozemarijn en wat versgemalen peper in.
√ Haal de garnalen één voor één door deze olie en leg ze op het zout in de ovenschaal.
√ Bedek ze met de rest van het zout en zet de schaal in de oven met een temperatuur van 220 graden, gedurende 8 minuten.
√ Haal de schaal uit de oven en sla de korst die zich op het zout heeft gevormd stuk met de achterkant van een lepel.
√ Dien de garnalen op met het zout of haal ze eruit en leg ze op een schaal met citroen en peterselie.
OMELET MET ASPERGES
√ Was de asperges, snij de harde delen aan de dikke kant van de stengels er af en kook ze in niet te veel water of stoom ze gedurende ongeveer 15 minuten tot ze bijna gaar zijn. Laat ze afkoelen.
√ Snij de prei aan heel dunne ringetjes.
√ Breng in een grote koekenpan 5 eetlepels olijfolie op temperatuur en laat de prei daar zachtjes in kleuren.
√ Snij de asperges aan kleine stukjes, (ongeveer 2 cm) en doe ze bij de prei. Laat de groenten samen ongeveer 5 minuten sudderen, draai het gas uit en laat ze afkoelen.
√ Sla de eieren met een garde samen met een mespunt zout en peper tot ze schuimig zijn en voeg er dan de asperges aan toe.
√ Doe de geraspte kaas erbij en de peterselie en roer alles goed door elkaar. Verhit de overgebleven 5 eetlepels olie in de koekenpan, doe er het ei-aspergemengsel bij en laat dat 2 à 3 minuten bakken op niet al te hoog vuur.
√ Doe een deksel op de pan en laat de frittata gaar worden. (de randen beginnen lichtbruin te kleuren). Keer de frittata om met behulp van het deksel en laat ook de andere kant goudbruin worden.
√ Serveer op een groot bord.
GEGRILLDE COURGETTES
√ Was en droog de courgettes en snij ze in de lengte in zo dun mogelijke plakjes.
√ Laat een koekenpan met een dikke bodem zeer heet worden of gebruik een grillplaat. Grill de plakjes courgettes tot ze gaan kleuren en draai ze dan om.
√ Doe ze in een schaal.
√ Hak de knoflook, de kappertjes, de muntbladeren en de ansjovis heel fijn, doe ze bij de courgette en sprenkel er de olijfolie over.
√ Meng alles heel goed door elkaar met een houten lepel.