Boeken van een wereldwijd kook- en campagnefenomeen.
-
Hete bliksem
Ouderwets, maar heerlijk
Ingredienten:
√ 250 g magere runderlappen
√ 1 grote ui
√ ½ bouillonblokje (vlees)
√ 25 g margarine (vloeibare)
√ 1 eetlepel bloem
√ 1 eetlepel azijn
√ 1 laurierblaadje
√ 2 kruidnagels
√ 600 g aardappels (bloemige)
√ 300 gram zure appels
√ 300 gram zoete appels
√ snufje zout
√ snufje peper
Bereiden:
√ Pel de ui en snipper deze fijn. Los het bouillonblokje op in 150 ml kokend water.
√ Dep het vlees droog met keukenpapier. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het vlees in ± 5 minuten rondom bruin. Neem het vlees uit de pan.
√ Fruit de ui ca. 3 minuten in het braadvet. Strooi de bloem erover en gaar de bloem ± 3 minuten op zacht vuur. Voeg de bouillon, de azijn, het laurierblaadje en de kruidnagel toe en breng het al roerende aan de kook. Voeg het vlees toe en laat het in tenminste 2 uur afgedekt gaar sudderen op zacht vuur.
√ Schil de aardappels en appels en snijd deze in stukjes. Kook de aardappels met de appel erop in 20-25 minuten gaar, in eenpan met een bodem water.
√ Verwijder het laurierblaadje en de kruidnagel uit de vleesjus. Snijd het vlees in kleine stukjes. Giet de aardappels met appel af en stamp ze fijn. Roer het vlees met een wat jus erdoor.
√ Breng op smaak met zout en peper.